En el bloc “Diari d’un llibre vell”, trobem la següent entrada referenciant i comentant el llibre.

“Quan fa uns dies vaig rebre el butlletí de novetats de Columna, els ulls em van saltar ràpidament a un títol que semblava fet a mida per a mi: “Llibreries de Barcelona. Una guia per a lectors curiosos”. No sé pas si sóc un lector curiós, però si tinc una atracció especial de fa anys per les llibreries.

Tant és la meva atracció pel món de les llibreries que, innocent de mi, em pensava que aquesta guia no em podia descobrir res. I, vés per on, que en obrir-la el primer que em trobo és amb una llibreria de vell situada a pocs metres de casa, de la que no en sabia absolutament res. Haig de passar per localitzar-la i esbrinar quin és el seu horari.

Anem a pams. “Llibreries de Barcelona”, com explica la contraportada, té la intenció d’omplir un buit. Les ciutats europees més importants ja tenien la seva guia de llibreries, però Barcelona fins ara no en tenia cap. Els seus autors són Mercè Bausili, que professionalment es dedica a la gestió de la col·lecció de la Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Emili Gasch, que s’autodefineix d’una forma ben simple: “li agraden els llibres”.

La primera qüestió que han de respondre els autors és identificar allò que es considera com a llibreria. La seva definició és prou àmplia com per a incorporar generosament qualsevol comerç on el llibre hi tingui alguna mena de presència destacable.

La segona qüestió és com fer-ne la classificació. S’ha optat per una solució ben simple:  una primera divisió pels diversos districtes de la ciutat i, dins d’aquesta divisió, pels barris. La relació de llibreries per barri es troba per ordre alfabètic. Al final hi trobem una sèrie d’índexs: per nom (n’hi dues, una de general i una segona per districte) i per especialitat.

De cada llibreria hi trobem les dades bàsiques: adreça postal, parada de metro més propera, telèfon i, si en tenen, adreça de correu electrònic i pàgina web. No s’indica l’horari d’atenció al públic, quelcom comprensible davant la uniformitat en els comerços més formals (i totalment aleatori en les llibreries més peculiars).

També hi ha un comentari on s’explica el fons de la llibreria, una petita història de la llibreria. N’hi ha de ben curioses, com la Llibreria Maite (Via Agusta, 64) on la seva propietària, Maite, és una agitadora de consciències que penja rètols del tipus “COPE, vergüenza de España” a l’aparador. On en Josep M. Marca, de la Llibreria Marca (plaça de Sant Just, 5) que ens recorda que no sap quan tancarà la llibreria (si d’aquí a uns mesos o d’aquí deu anys) i que els clients ja n’estem d’avisats. I també hi ha el cas de la Llibreria del Palau (Sant Pere més alt, 6) on es venen llibres a pes, a tres euros el quilo.

Pels que anem tot sovint al Mercat de Sant Antoni, també hi trobarem una relació interessant: totes les parades de venda de llibres identificades: el número de la parada, el nom i l’especialitat.

En obrir la guia segurament us passarà com a mi, que descobriu com sou veïns d’una llibreria que no coneixeu. Però també segurament us sorprendrà descobrir com a la nostra ciutat hi ha llibreries especialitzades en els temes més insospitats. No tenia cap mena de notícia de l’existència de llibreries especialitzades en literatura japonesa, encara que no sorprèn. En canvi si em sorprèn veure com al carrer de Joaquín Costa, 2 hi ha una llibreria dedicada a la literatura russa.

D’altres temàtiques sorprenents són el llibre en xinès, la psicoanàlisi o pels estudiants de la UNED. Per descomptat també hi trobareu els grans magatzems i franquícies… així com la més senzilla llibreria de barri que encara subsisteix com pot.

En resum, una gran feina per detectar l’existència de llibreries i per a fer-ne una catalogació. Ens diuen que el comentari que acompanya a cada entrada és fruit de haver-ne fet, com a mínim, una visita. Per tant, es converteix un accessori ben imprescindible per a tots aquells que tenim alguna mena de dèria pel món dels llibres. La mida de la guia també facilita que la portem dins de la butxaca.

Ah… la fotografia de la portada és d’una d’aquelles llibreries que només conec de fora, Kowasa (al carrer de Mallorca, 235).”

+info